Cel

“W rodzinie, pod sercem matek, kryje się Naród”
~Kardynał Stefan Wyszyński

“Poród może być piękny” to rekolekcje uzdrowienia wewnętrznego. Mają one na celu:

– przygotować do porodu, poprzez wyposażenie kobiety w niezbędną wiedzę i kompetencje

– uleczyć traumę z przebytych porodów, cięć cesarskich, poronień i innych trudnych doświadczeń związanych ze sferą przekazywania życia

Kobieta po rekolekcjach odzyskuje nadzieję, kompetencje i siłę do rodzenia tego fizycznego jak i duchowego.

Rekolekcje prowadzone są przez katolickiego kapłana oraz katolickie kobiety zaangażowane w pomoc w rodzeniu.

Prowadzące

Anna Powideł

pomysłodawczyni i organizatorka rekolekcji – Córka Króla, szczęśliwa żona, mama 9 dzieci (w tym dwoje w Niebie), v-ce prezes fundacji Filome, dyrektor szkoły Nazaret,  prowadzi liczne warsztaty i spotkania dla kobiet a także otulanie poporodowe. Zachwycona geniuszem KOBIETY. Jej marzeniem jest, aby każda kobieta odnalazła w sobie prawdziwe piękno i siłę, co pomoże przemienić rodziny, a przez to całą ludzkość.

Wanda Ekielska

żona, mama 7 dzieci, zastępcza mama 1; babcia 2 wnuczków i 1 wnuczki w niebie; chrześcijanka; Dzięki Panu Bogu, spotkanym ludziom (szczególnie śp. prof. Włodzimierzowi Fijałkowskiemu i Ewie Niteckiej) oraz własnemu doświadczeniu pomaga rodzicom w przygotowaniu do porodu. Prowadzi wraz z mężem Dom Narodzin Świętej rodziny w Łomiankach.

Ewa Nitecka

żona, matka i babcia czternaściorga wnucząt. Studiowała fizykę na UW oraz w Instytucie Studiów nad Rodziną.
Współautorka książek “Przygotowanie do porodu naturalnego” wyd. PZWL 1987 oraz “Miłość od poczęcia”. Zainicjowała w Polsce zmiany w opiece okołoporodowej zaczynając od organizacji szkoły rodzenia. Organizowała i prowadziła grupy wsparcia dla mam karmiących piersią. Razem z grupą rodziców zorganizowała Stowarzyszenie na Rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia, które ma znaczący udział w zmianach w opiece okołoporodowej w Polsce. Prowadzi w Radio Wnet audycję “Rodzinnie”. Pomaga w przygotowaniu do porodu, towarzyszy podczas i wspiera po porodzie. Marzy, żeby RODzenie wróciło do RODziny i w rodzie mądrość rodzenia była przekazywana

Plan

Piątek

od 16.00 – zakwaterowanie + możliwość spowiedzi

17.00 – Eucharystia + powitanie

18.00 – kolacja

19.00 – Krąg kobiet – kobiecy wieczór integracyjny

20.30 – konferencja Anny Powideł – „Wolności oddać nie umiem”

Silentium sacrum

Sobota

7.00 – gimnastyka

7.45 – śniadanie

9.00 – Eucharystia

10.15 – 11.30 – konferencja Wandy Ekielskiej – „Duchowy, fizyczny i psychiczny wymiar porodu”

11.45 – 13.00 – konferencja Ewy Niteckiej – „Urodzić śpiewając i tańcząc”

13.00 – obiad

15.00 – 18.00 – „Moja historia” – spotkanie w grupach

18.00 – kolacja

19.30 – Wieczór modlitewny z modlitwą przebaczenia

Silentium sacrum

21.30 – Indywidualna adoracja Najświętszego Sakramentu

Niedziela

7.00 – gimnastyka

7.45 – śniadanie

9.00 – Eucharystia

10.15 – 11.30 – konferencja

11.45 – 13.00 – „Moja nowa nadzieja”

13.00 – obiad

14.00 – świadectwa + błogosławieństwo końcowe

15.30 – zakończenie rekolekcji

16.00 – pakowanie i wyjazd

Miejsce

Parafia św. Huberta w Zalesiu Górnym
05-540 Zalesie Górne
ul. Białej Brzozy 23

Koszt

Koszt rekolekcji weekendowych to:

380 zł

W koszt rekolekcji wchodzi: pełne zakwaterowanie i wyżywienie.

W razie rezygnacji zwrot pieniędzy możliwy do 10 dni przed datą rozpoczęcia po mailowym zgłoszeniu rezygnacji. Ilość miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń i wpłat.

W razie konieczności istnieje możliwość przyjazdu z małym dzieckiem i osobą towarzyszącą (koszt rośnie o 280zł)

Zapisy na termin Wrzesień 2021

Rekolekcje planowane są również w styczniu 2022.

Formularz zapisu

Link do wydarzenia

Grupa kobiet

Świadectwo

Dla mnie przeżyte rekolekcje “Poród może być piękny” były uzdrawiającym czasem. Przemienił mój strach w radość z nadchodzącego spotkania z córką. Pomógł mi spojrzeć na wiele trudności oczami Pana Boga. Gotowość służby ze strony prowadzących była odczuwalna na każdym kroku. Można na nich liczyć zawsze. Czuję ogromną wdzięczność za tamten czas. Czuję się piękna Bożą miłością.

Ewelina Bajdalska
~szczęśliwa mama czwórki dzieci