Cel

“W rodzinie, pod sercem matek, kryje się Naród”
~Kardynał Stefan Wyszyński

“Poród może być piękny” to rekolekcje uzdrowienia wewnętrznego. Mają one na celu:

– przygotować do porodu, poprzez wyposażenie kobiety w niezbędną wiedzę i kompetencje

– uleczyć traumę z przebytych porodów, cięć cesarskich, poronień i innych trudnych doświadczeń związanych ze sferą przekazywania życia

Kobieta po rekolekcjach odzyskuje nadzieję, kompetencje i siłę do rodzenia tego fizycznego jak i duchowego.

Rekolekcje prowadzone są przez katolickiego kapłana oraz katolickie kobiety zaangażowane w pomoc w rodzeniu.

Prowadzące

Anna Powideł

pomysłodawczyni i organizatorka rekolekcji – Córka Króla, szczęśliwa żona, mama 6 dzieci (po trzech cięciach i trzech porodach naturalnych), prezes fundacji Filome, prowadzi liczne warsztaty i spotkania dla kobiet. Zachwycona geniuszem KOBIETY. Jej marzeniem jest, aby każda kobieta odnalazła w sobie prawdziwe piękno i siłę, co pomoże przemienić rodziny, a przez to całą ludzkość.

Ewa Ślizińska-Kupczapska

Doświadczenie zawodowe:

• Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Nauczycieli NPR od 2003 r.
  • od stycznia 1994 r. do chwili obecnej – praca w Szpitalu Położniczo-Ginekologicznym Św. Zofii w Warszawie
  • wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Wyższej Przymierza Rodzin, Centrum Nauk o Laktacji w dziedzinie promocji zdrowia kobiet, ekologii rodziny, karmienia piersią oraz przedmiotu wychowanie do życia w rodzinie

Pomysłodawczyni i inicjator powstania prorodzinnego Gabinetu lekarskiego Profamilia2000 od 20 lat czynnie zaangażowana w promocję zdrowia prokreacyjnego oraz troskę o płodność i rodzinę.

Prywatnie mężatka i matka trójki dzieci, zaintersowania rodzinne wyprawy turystyczne, wszystko co ciekawi nasze dzieci … oraz historia zwłaszcza najnowsza Polski oraz  malarstwo i sztuka

Ewa Nitecka

żona, matka i babcia czternaściorga wnucząt. Studiowała fizykę na UW oraz w Instytucie Studiów nad Rodziną.
Współautorka książek “Przygotowanie do porodu naturalnego” wyd. PZWL 1987 oraz “Miłość od poczęcia”. Zainicjowała w Polsce zmiany w opiece okołoporodowej zaczynając od organizacji szkoły rodzenia. Organizowała i prowadziła grupy wsparcia dla mam karmiących piersią. Razem z grupą rodziców zorganizowała Stowarzyszenie na Rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia, które ma znaczący udział w zmianach w opiece okołoporodowej w Polsce. Prowadzi w Radio Wnet audycję “Rodzinnie”. Pomaga w przygotowaniu do porodu, towarzyszy podczas i wspiera po porodzie. Marzy, żeby RODzenie wróciło do RODziny i w rodzie mądrość rodzenia była przekazywana

Wanda Ekielska

żona jednego męża, mama 7 dzieci, zastępcza mama 1; babcia 2 wnuczków i 1 wnuczki w niebie; chrześcijanka; Dzięki Panu Bogu, spotkanym ludziom (szczególnie śp. prof. Włodzimierzowi Fijałkowskiemu i Ewie Niteckiej) oraz własnemu doświadczeniu pomaga rodzicom w przygotowaniu do porodu. Prowadzi wraz z mężem Dom Narodzin Świętej rodziny w Łomiankach.

Plan

Piątek

od 16.00 – zakwaterowanie + możliwość spowiedzi

17.00 – Eucharystia + powitanie

18.00 – kolacja

19.00 – Krąg kobiet – kobiecy wieczór integracyjny

20.30 – konferencja Anny Powideł – „Wolności oddać nie umiem”

Silentium sacrum

Sobota

7.00 – gimnastyka

7.45 – śniadanie

9.00 – Eucharystia

10.00 – 11.15 – konferencja Wandy Ekielskiej – „Duchowy, fizyczny i psychiczny wymiar porodu”

11.30 – 12.45 – konferencja Ewy Niteckiej – „Urodzić śpiewając i tańcząc”

13.00 – obiad

15.00 – 18.00 – „Moja historia” – spotkanie w grupach

18.00 – kolacja

19.30 – Wieczór modlitewny z modlitwą przebaczenia

Silentium sacrum

21.30 – Indywidualna adoracja Najświętszego Sakramentu

Niedziela

7.00 – gimnastyka

7.45 – śniadanie

9.00 – Eucharystia

10.00 – 11.15 – konferencja dr Ewa Ślizińska-Kupczapska

11.30 – 12.45 – „Moja nowa nadzieja”

13.00 – obiad

14.00 – świadectwa + błogosławieństwo końcowe

15.30 – zakończenie rekolekcji

16.00 – pakowanie i wyjazd

Miejsce

Dom rekolekcyjny
Wspólnoty Świętej Rodziny

ul. Białej Brzozy 23

05-540 Zalesie Górne

Koszt

Koszt rekolekcji weekendowych to:

380 zł

W koszt rekolekcji wchodzi: pełne zakwaterowanie i wyżywienie.

W razie rezygnacji zwrot pieniędzy możliwy do 10 dni przed datą rozpoczęcia po mailowym zgłoszeniu rezygnacji. Ilość miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń i wpłat.

W razie konieczności istnieje możliwość przyjazdu z małym dzieckiem i osobą towarzyszącą (koszt rośnie o 280zł)

Zapisy na termin 18-20 wrzesień 2020

Rekolekcje planowane są również na styczeń i czerwiec 2021r. Jeśli chcesz zarezerwować sobie miejsce na następny termin napisz do nas maila.

Formularz zapisu

Link do wydarzenia

Grupa kobiet

Chcesz wesprzeć nasze rekolekcje !

Dziękujemy za każde wsparcie dla naszych działań

Zapraszamy do kontaktu