O wydarzeniu

“Nazaret – konferencja o edukacji domowej w rodzinach katolickich” to spotkanie organizowane przez Fundację Filome w dniu 23.03.2019 r. w godzinach 9.30-15.00. Spotkanie odbędzie się w siedzibie Duszpasterstwa Akademickiego Piątka (ul. Skorupki 5, sala na 2 piętrze).

W trakcie spotkania będzie można dowiedzieć się czym jest edukacja domowa, jak ją realizować w swojej rodzinie, a także gdzie szukać wsparcia. Organizatorzy powiedzą m.in. o pomyśle utworzenia szkoły “Nazaret”, która być miejscem wspomagającym naukę realizowaną w domu.

W trakcie spotkania przewidziana jest przerwa kawowa 🙂

Przewidujemy osobną salę dla dzieci

Koszt uczestnictwa to 20zł.

Prelegenci

Anna Marszałek i Rafał Marszałek – rodzice 4 dzieci, którzy uczą dzieci w domu, współtworzą bloga Więcej niż edukacja oraz Magazyn Kreda. Powiedzą oni między innymi o tym, czy edukacja domowa to szkoła w domu oraz zmierzą się z faktami i mitami na temat tego rodzaju nauczania.

Anna i Grzegorz Powideł – rodzice 6 dzieci, którzy realizują edukację domową, a równocześnie prowadzą liczne warsztaty i spotkania w ramach Fundacji Filome. Ich marzeniem jest stworzenie ośrodka dla rodzin i szkoły Nazaret, która będzie wspierać rodziców w domowym nauczaniu. O szczegółach tego pomysłu powiedzą w czasie konferencji.

Michał Talaga – mąż i ojciec dziewiątki dzieci, który przedstawi kilka perełek w temacie zarządzania projektami, które można łatwo zastosować w edukacji domowej.

Magda Karpienia –  żona, mama trójki dzieci, kobieta wierząca. Zachwycona mocą płynąca z relacji. Autorka książki “Karmienie piersią” wyd. Natuli. Współtwórczyni i współprowadząca Szkoły Rodzenia Naturalnego w Płocku. Razem z Mężem porzucili etaty i dotychczasowe życie by zamieszkać w środku lasu i robić to co kochają – prowadzą firmę Czas na las – wyprawy leśne. Edukuje domowe swoje dzieci od 6 lat. Podzieli się sposobami na realizację podstawy programowej w sposób, który nie ogranicza wolności.

O. Mariusz Kwiatkowski – kamilianin, kapelan szpitala pediatrycznego Matki Polki. Opowie nam czego współczesna rodzina może nauczyć się z Nazaretu