Konferencja - ABC Edukacji Domowej

PLAN KONFERENCJI

Konferencja podzielona jest na trzy bloki tematyczne:

9:00 – 9:30 – rejestracja i opieka nad dziećmi

Edukacja Domowa w Szkole Podstawowej

9:30 – 9:40 – rozpoczęcie i powitanie

9:40-10:25 – Pleti Agnieszka – praktyka ED w Polsce

10:25 – 11:10 – Rodzina Petelów – praktyka rodzinna w szkole podstawowej

11:10 – 11:25 – Szkoła Podstawowa – Nazaret

11:25 – 11:50 – przerwa

Edukacja Domowa – historia i przepisy prawne i oświatowe

11:50 – 12:15 – historia i początki Edukacji Domowej – Krzysztof i Dorota Piwowarscy – powitanie nowy gości

12:15 – 12:40 – Procedury w Poradni Psychologiczno Pedagogicznej – Dyrektor Placówki PPP – Agata Malik

12:40 – 13:00 – Procedury w szkole podstawowej oraz liceum i egzaminy – Dyrektor Szkoły – Anna Powideł

13:00 – 13:45 – przerwa (obiad dla chętnych)

Edukacja Domowa w Szkole Ponadpodstawowej – Liceum Ogólnokształcące

13:45 – 14:15 – Pleti Agnieszka – praktyka ED w szkole średniej w Polsce

14:15 – 15:00 – Rodzina Petelów – praktyka rodzinna w szkole średniej

15:00 – 15:20 – Szkoły Nazaret – Liceum Ogólnokształcące

15:20 – Zakończenie, pytania i pożegnanie

Nasi Prelegenci

Petel Maciej i Marzena

Marzena Petela szczęśliwa, spełniona kobieta. Od 19  lat żona Macieja. Mają razem 6 dzieci w tym jedno w niebie. Pracuje zawodowo w domu wychowując i ucząc swoje dzieci prowadząc edukację domową. Z wykształcenia mgr teologii oraz mgr pedagogiki jest też absolwentką Diecezjalnego Studium Rodziny. Wraz z mężem prowadzi rekolekcje dla rodzin, konferencje na tematy rodzinne, warsztaty dla twórczych mam i ojców oraz warsztaty dla żon “Jaką żoną jesteś”.
Jest również członkiem stowarzyszenia “Diakonia Ruchu Światło Życie”. Jej pasją jest Jezus i mąż.

Maciej Petela  – szczęśliwy mąż Marzeny od 19 lat i ojciec szóstki dzieci: Tymoteusz 18 lat Weronika 16 lat, Karolina 12 lat oraz bliźniaki: Ignacy i Samuel 6 lat i jedno dziecko w niebie
Od 2006 roku sercem związany z Inicjatywą Tato.Net: aktywny popularyzator wartości ojcostwa w lokalnym środowisku – uczestnik i organizator wielu warsztatów, konferencji i forum na Śląsku, założyciel i lider tato-klubu w Zabrzu oraz licencjonowany trener tato.net
Absolwent Politechniki Śląskiej –  inżynier automatyk aktualnie pracownik dużej niemieckiej firmy z branży nowych technologii.
Zaangażowany członek Domowego Kościoła, ewangelizator, działacz pro-life, prowadzący wraz z żoną  rekolekcje dla rodzin, warsztaty oraz konferencje dla małżonków i rodziców, członek Stowarzyszenia “Diakonia Ruchu Światło-Życie”

Agnieszka Pleti

Agnieszka Pleti – szczęśliwa żona, mama piątki dzieci, które nigdy nie chodziły do szkoły. Edukatorka domowa, redaktor naczelna magazynu “KREDA”, wraz z siostrą prowadzi podcast “Więcej niż edukacja”

Agata Malik

Agata Malik – polonista, surdologopeda, dyrektor PP-P w Rawie Mazowieckiej od 18 lat ( przy poradni funkcjonuje od 10-ciu lat Zespół Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka, który obecnie wspiera rozwój 133 dzieci oraz od 2017r Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy). W swoim życiu aktywny członek Ruchu Światło-Życie, Wspólnoty Wiara i Światło, Stowarzyszenia Skauci Europy oraz Sychar. Mama czwórki dzieci, w tym jedno w niebie. Na przekór wszystkiemu żona.

Piwowarscy Krzysztof i Dorota

Krzysztof-trener edukacji zdrowotnej, ekspert medycyny komórkowej, przyrodnik, przewodnik,

Dorota-przedstawicielka nurtu nowoczesnej i żywej edukacji, autorka projektów edukacyjnych, trener rozwoju osobistego i przedsiębiorczości, promotorka edukacji domowej i finansowej; założycielka Fundacji Betania, żona i mama

Sami mówią o sobie, że są nieidealnym małżeństwem z ideałami; w dodatku trochę zgranym i to 24 lata. Prowadzą wiele wspólnych działań. Mają różne pasje, ale wspólne marzenia:-)) Każde z nich jest inne, ale tworzą jedność. Dwoje dorosłych dzieci: córka – pani inżynier architektury, syn- dobrze zapowiadający się młody biznesmen. Trzecie Dzieciątko w niebie.

Dzielą się swoim doświadczeniem wiary, entuzjastyczni charyzmatycy, ewangelizatorzy poprzez  świadectwo, warsztaty, prowadzą Fundację Betania oraz znane dzieło „Rekolekcje z postem Daniela”, kursy z finansów i dla małżeństw. Opowiedzą o tym, czy łatwo jest być pionierem i jak można nawrócić się w edukacji domowej.

O konferencji

Miejsce:

Zapraszamy do budynków Centrum Służby Rodzinie na ulicy Broniewskiego 1A w Łodzi.

Przy budynku znajduje się parking.

Wejście po schodach bezpośrednio z ulicy Broniewskiego.

Zapraszamy do rejestracji od godziny 9.00

Opieka nad dziećmi:

Podczas konferencji będzie zorganizowana opieka nad dziećmi. Ilość i wiek dzieci prosimy zgłaszać poprzez formularz zapisu.

Opłaty:

Opłata za udział w konferencji wynosi 30zł od osoby lub 50zł od rodziny. Opłata za obiad wynosi 10zł od osoby. Szczegółowe dane do przelewu znajdują się w formularzu zapisu poniżej.

Rejestracja i zapisy:

Zapisy na konferencję w formularzu poniżej. Ilość miejsc jest ograniczona.